How To Become A Hacker arvustus


 "How To Become A Hacker" on tarkvaraarendaja Eric Steven Raymondi kirjutatud artikkel, mis räägib sellest, nagu on ka pealkirjas mainitud - kuidas saada häkkeriks.

Arvan, et juba sissejuhatus oli üpris kutsuv. Pealkirja "What Is a Hacker?" all tegi Raymond koheselt selgeks, et tema ei näe süsteemidesse sissemurdjaid häkkeritena, vaid hoopis kräkkeritena. See tuli üpris üllatusena, kuna levinud arusaam häkkeritest on see negatiivne variant. Raymondi mõttekäik tekitas minu jaoks kohe küsimuse, mille alla kuuluksid inimesed, kes muugivad süsteemidesse sisse positiivsetel eesmärkidel. Kuna autor täpsustas, et häkkerid ehitavad ning kräkkerid lõhuvad, siis võiks eeldada, et ka sellised inimesed kuuluvad lõhkujatest kräkkerite alla.

Järgnevalt tõi Raymond artiklis välja viis häkkerite suhtumise alustala. Autor väitis, et õigel häkkeril peab olema tahe oma mõistust arendada, avatus lahendusi teistega jagada, oskus vältida korduslikke tegevusi ning kompetents. Leian, et Raymond on liiga karm ning piiritlev, tuues välja üpris palju  nõudeid ühele inimesele. Ise arvaks, et ka mõni neist omadustest kombineerituna võiks juba luua üpris andeka häkkeri. Samas toob ta esile ka selle, et enamus inimestel ei pruugi neid iseloomuaspekte olla ning need võivad vajada väljaarendamist.

 "How To Become A Hacker" kirjeldab, et peale iseloomuomaduste on oskused veelgi olulisemad. Seejärel annab Raymond mõned üldised soovitused, kust või kuidas tuleks tähtsamad asjad ära õppida. Autor soovitab Pythonit, kuid kirjeldab lühidalt ka teisi keeli ning mis võiksid nende eelised või nõrkused õppimise juures olla. Isiklikult ei nõustu Pythonist alustamisega, kuna ise alustasin Javaga ning tagasi vaadates leian, et Pythoniga alustades oleks mu loogikas suured augud. Edasi soovitab Raymond muretseda Unix ning kasutada avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteemi. Eriti meeldiv oli see, et artiklis olid eraldi välja toodud lingid, kust erinevaid operatsioonisüsteeme endale saada. Lõpetuseks lisab autor, et peaks ka oskama HTMLi ning rääkima inglise keeles. Need tunduvad iseenesestmõistetavad punktid, kuna nagu autor ka Linus Torvaldsi inglise keele kasutamise kombed välja tõi, arvan, et teistmoodi lihtsalt ei saakski.

Artikli lõpupoolel pakub Raymond mõned lisaelemendid, mida igapäevaelus praktiseerida, et tunda seotust häkkeri olemusega. Siin toob ta välja huumorielemendi varjus asjaolu, et pelgalt analüütikaga ei saa heaks häkkeriks, kuna peale programmeerimise võiks huvituda ka raamatutest, muusikast ning inimestega kohtumisest. Head häkkerid on mängulised, kuid samas püsivad auväärsed. Õpetuse lõpetab Raymond mõne sõnaga ajaloost ning häkkerite sünnist.

Comments

Post a Comment

Popular Posts