Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut?



Edasikandumisklausel, tuntud kui copyleft, on litsents, mis annab loa intellektuaalomandi kopeerimiseks ja paljundamiseks. Copyleft om meetod tarkvaraprogrammi tasuta muutmiseks, nõudes samaaegselt seda, et programmi muudetud versioonid oleksid ka tasuta ja võimaldatud kasutamiseks samadel tingimustel, millel algne versioon. Vabu litsentse saab jagada nelja kategooriasse:

1. Väga tugev
Nt: Affero General Public License
Litsents võimaldab teha muudetud versiooni ja lasta avalikkusel sellele serveris juurde pääseda ilma selle lähtekoodi avalikkusele avaldamata. See nõuab, et võrguserveri operaator esitaks selle serveri kasutajatele seal töötava muudetud versiooni lähtekoodi. See, mida AGPL GPL-ist erinevat teeb, on kasutaja uuesti määratlemine. Serveris töötavate GPL programmide puhul on autor ise kasutaja, AGPL -i puhul on rakenduse tegelikud kasutajad tveebisaidi või teenuse kasutajad. Seda on mõistlik rakendada siis, kui sul ei ole plaanis oma loodud töölt kasumit teenida või oled lihtsalt huvitatud, kuhu võib su tarkvara veel tulevikus edasi areneda.

2. Tugev
Nt: GNU General Public License
GNU üldise avaliku litsentsi eesmärk on tagada vabadus ja veenduda, et isegi, kui tarkvara muudetakse, see jääb kõigile kasutajatele ikkagi tasuta. Tugeval ja väga tugeval pole siinkohal väga suurt erinevust. Kui eelistatakse, et projekti koodi ei kasutataks patenteeritud programmides või kui autor ei hooli sellest, kas seda saab kasutada omandiprogrammides või mitte, on GNU üldine avalik litsents mõistlik valik.

3. Nõrk
Nt: GNU LGPL, Mozilla Avalik Litsents
LGPL kasutamine võimaldab kasutada libraryt patenteeritud programmides, tavalise GPL kasutamine library jaoks muudab selle kättesaadavaks ainult tasuta programmide jaoks. Nõrga copyleft-litsentsina võimaldab Mozilla Avalik Litsent autoritel nii oma panust tarkvarasse hoida kuid ka samas pakub võimalust oma tööd integreerida tuntud ja edukatesse patenteeritud tarkvarasse. Litsents on hea valik arendajatele, kes soovivad neid kahte eesmärki tasakaalustada.

4. Puuduv
Nt: Apache, MIT, X11, BSD
Puuduva all oleks nii, et kasutajad saavad koodiga teha (peaaegu) kõike, mida nad tahavad, väga väheste eranditega. Ettevõtted võivad lisada litsentsitud koodi patenteeritud tarkvarasse, mida nad seejärel klientidele müüvad.

Kasutatud allikad:
https://www.gnu.org/licenses/agpl-3.0.en.html
https://www.gnu.org/licenses/lgpl-3.0.en.html
https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.html
https://fossa.com/blog/open-source-software-licenses-101-mozilla-public-license-2-0/
https://producingoss.com/en/license-choosing.html

Comments

Popular Posts