Virginia Shea "Netiquette" - Jaga oma teadmisi!


    Ma otsustasin valida Virginia Shea raamatust ,,Netiquette" kuuenda käsu: ,,Jaga oma teadmisi." Arvan, et sellega on igal inimesel kogemusi, sest kõik on kindlasti kuidagi sellega kokku puutunud. Endal on tuua mitmeid näiteid, kuidas olen ise jaganud teadmisi ning ka teistelt teadmisi saanud.
    Üks minu lemmikuid teadmiste jagamise platvorme on Youtube. Arvan, et Youtube on mulle õpetanud rohkem, kui tervelt kaksteist aastat gümnaasiumi. Valides õiged kanalid, mida järgida, saab usaldusväärset uut infot peaaegu kohe, kui see kuskil väiksemas kogukonnas välja ilmub. Tihtilugu on see tehtud ka huvitavaks ning kergesti mõistetavaks, tuues juurde animatsioone, videoid ja kasutades kõnepruuki, millest ka nürimad pliiatsid aru saavad. Gümnaasiumi ajal sai ajaloo olümpiaadidel väga häid tulemusi saavutatud just sellepärast, et Youtube pakkus suurel kogusel infot kompressituna loogiliseks ja seondatavaks, seega midagi otseselt pähe õppima ei pidanudki. Muidugi rääkimata kõikidest muudest (eriti IT-ga seonduvaist) õpetustest, mida on ka rohkem, kui kunagi tarbida jõuaks.
    Mõnevõrra ainulaadsem kogemus teadmiste jagamisest oleks VRChat. Mõni aasta tagasi otsustasin endale soetada VR komplekti ning sellega kaasnes ka mäng nimega VRChat, kus sai igast maailma otsast erinevate inimestega suhelda. Juba esimesel päeval sain täiest võõralt inimeselt kahetunnise loengu investeerimisest. Eriti huvitav oli kuulda elust teistes riikidest otse sealsetelt elanikelt. Pole ühtegi paremat viisi aru saada välismaistest tavadest, kui uurida välismaalastelt, sest nii saab ilustamata seletuse. Muidugi jagasin teistele samuti teadmisi Eestist. See oli eriti eriline, kuna suur osa inimesi polnud isegi kuulnud, et selline riik eksisteerib, ning hea tunne oli olla esimene, kes neile sellest teada annab.


Comments

Popular Posts