Omadus, mis eristab proffi käsitöölisest

    


    Mis eristab "proffi" sama eriala "käsitöölisest"? Algselt tulid mõttesse erinevad positiivsed omadused. Professionaalil on tugev enesedistsipliin, ta on oskuslik, suudab kastist välja mõelda, tegutseb kohusetundlikult, on oma ala suur entusiast jms. Seejärel tuli mulle meelde Confusiuse tsitaat: "Real knowledge is to know the extent of one's ignorance." Seega leian, et eristav omadus on eneseteadlikkus.

    Arvan, et kõige olulisem eristav komponent proffi ja käsitöölise vahel on see, et proff teab, et ta ei tea midagi. Mida rohkem millegi kohta uurida, seda rohkem teadmisi täis uksetaguseid ja avasid leidub, seega inimene, kes on millessegi piisavalt süvenenud mõistab kõige enam, kui rohkelt tal veel uurimata on. Professionaal saab aru, mis on tema nõrkused ja tunnistab nende olemasolu. Ta näeb, kus ta peaks edasi ennast arendama ning kuhu tal üldse areneda on võimalik. Ta on valmis võtma vastu kriitikat ning sealhulgas ka kritiseerima iseennast, sest professionaal teab, et ta pole veel perfektne, vaid saab end täiendada. Erinevalt käsitöölisest ei anna ta ebaõnnestudes kohe alla, sest ebaõnnestumine on osa kasvamisest.

    Käsitööline võib olla enesekindlam, kuid vähekompetentsem. Vähem kvalifitseeruv inimene hindab oma võimeid üle, sest ta ei tea, kui palju ta ei tea. Võhiklik eriala spetsialist jääb oma teadmiste arengus seisma, sest ta arvab, et on jõudnud lõppu. Ta on kannatamatu ning annab kiiresti alla, sest ei näe probleemi keskmes iseennast. Käsitööline vihkab kriitikat ning võtab igat asja rünnakuna, mitte võimalusena end arendada, sest võib-olla ta peab end juba proffiks ning kuidas saab keegi tulla ja proffi selliselt kritiseerida? Käsitööline arvab, et ta teab paremini, kui teised ning seega ei õpi midagi uut juurde.

    Leian, et iga hetk võib käsitöölisest saada professionaal, sest kõik on lõpuks ainult suhtumises kinni. See ei tähenda, et igast käsitöölisest tingimata peaks saama professionaal. Nagu ütleb ka teine kuulus ütlus "ignorance is bliss," ehk äkki on rahulikum elada enesekindla käsitöölisena kui ebakindla professionaalina.

Comments

Popular Posts